Skip to main content

Burgemeester van Urk

De stamvader van de familie Barends op Urk is Hendrik Clasen. Hendrik werd rond 1685 op Urk geboren. In het archief van Amsterdam komen we de naam Hendrik Claasen tegen. Hij wordt genoemd als burgemeester van Urk.

Een burgemeester in die tijd stond echter niet aan het hoofd van de politiek op Urk. Een burgemeester viel onder de schout. Je kunt het dus waarschijnlijk beter vergelijken met een wethouder. Schout en Burgemeesters spraken echter wel recht op het eiland. Hun invloed was dus behoorlijk. Het was gebruikelijk voor schouten en burgemeesters om zichzelf eerst vrij te spreken van het betalen van belasting. Zo’n baantje wil iedereen wel.

De eerste brief waarin we Hendrik tegenkomen, is geschreven door de dominee. De dominee diende vaak als secretaris voor de gemeenteraad. De leden van de gemeenteraad waren in de zeventiende eeuw zelf vaak analfabeet.

Probleempje

Nog een probleempje. Deze brief is van 1682. Het kan dus niet gaan om de Hendrik Clasen die rond 1685 werd geboren. Volg je de regels van vernoemen, dan moet het de beabe van die Hendrik geweest zijn. Was onze verre voorvader ooit burgemeester van Urk? Het is niet met 100% zekerheid te zeggen. Ik kom de naam Hendrik Claasen (of Clasen) verderop niet meer tegen in het archief van Amsterdam.

Brieven

De naam Hendrik Claasen vind je op de eerste pagina van de brief, ongeveer in het midden.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer lezen