Skip to main content

Computers

Het begon met … Ome Wouter kocht een computer. Ik denk één van de eerste home computers op Urk. Geen idee wat voor computer het precies was, herinner me nog dat je er het spelletje ‘muur’ mee kon spelen. Voor de kenners onder u: break out. Later had nicht Jannie een cassettebandje tjokvol spelletjes: Commando en een Bruce Lee spel zijn me bijgebleven. Eerst een kwartier luisteren naar het gepiep van het bandje terwijl het spel laadde. Hopen dat er geen foutmelding kwam.

Als je een complete walkthrough van Commando wil zien, klik hier, weet zeker dat ik nooit zo ver ben gekomen. Op de basisschool stond een MSX, maar die werd alleen gebruikt voor remedial teaching. Nog weer later deed zus Ester een computercursus voor haar werk. Ook zo’n oud ding met cassettebandjes en een cursus basic als ik me niet vergis. Het legde een basis voor Klaas als IT-er.

Een groot deel van dit artikel kun je alleen begrijpen als je nerd genoeg bent.

PC tijdperk

Vriend Erik Verheij had een 386-computer en daarop werd Wolfenstein 3D gespeeld. Nog eens samen met zijn vader naar een pc dumpdag in de RAI gereden om een soundblaster geluidskaart te halen. Nu hoorde je de Duitsers echt ‘Mein Leben!’ roepen wanneer je ze doodschoot in plaats van piepjes uit je pc-speaker. Andere spellen die populair waren: Commander Keen, Prince of Persia, Leasure Suite Larry en verschillende Quests (King’s Quest en Space Quest) waarbij je nooit verder kwam dan de eerste kamer. Alle spellen hartstikke illegaal met elkaar geruild. Hendrik Tromp de Vries had nog een oude computer te koop, daar moest je eerst drie keer tegenaan slaan voordat ie het deed. De computer van zwager Wouter stond ook nog een tijdje op de Schelpenhoek. Budokan was een spel dat een virus installeerde als je het illegaal speelde. Vallende letters waren het resultaat.

RSH

RSH logo

Uiteindelijk bij Jan van de Berg (bekend van RSH, Rainbow Systems Holland omdat zijn BBS de naam Rainbow BBS droeg) een eigen computer gekocht, een 386 SLC. Ondertussen volop DOOM aan het spelen en constant aan de slag met je autoexec.bat en config.sys om genoeg geheugen vrij te krijgen om uberhaupt sommige spellen te kunnen spelen. De opvolger van de 386 werd een 486DX2 66. Dat was een beest van een computer, vooral omdat ik er voor had gekozen om er 8Mb geheugen in te proppen in plaats van de 4Mb die gangbaar was. Na school bijna elke avond bij RSH langs om daar te nerden over computers. De RSH showroom modellen werden via een coaxkabel aan elkaar geknoopt, dan kon je DOOM tegen elkaar spelen. DOS en Windows 3.11 moesten plaats maken voor Windows’95 (kwam die 8Mb even goed van pas) en DOOM werd vervangen door Quake. Nu is Quake de ultieme boomer shooter, maar wat hebben we een lol aan dat spel beleefd. Rond die tijd deed ook de eerste CD-rom speler zijn intrede. Handig ook dat Geert Oost in die tijd zijn FAST CD-roms fabriceerde. Geen gedoe met floppy’s meer. Broertje Fokke vermaakte zich vooral met platform spelletjes: Prehistorik was er eentje en zelfs in The Lion King wist hij meerdere levels ver in het spel te komen.

Andries

Het hek was van de dam. Zelf computers samenstellen. Steeds weer upgraden. Ooit een dual pentium 120 gehad, vraag me niet waarom en over die Realmagic-kaart wil ik het al helemaal niet hebben. Het ging vooral om het eindeloos knaken met hard- en software. Zodra het werkte, weer een nieuw project. Ach, zo ging het jaren eerder met LEGO ook al. De zijkant van de PC stond eigenlijk altijd open.

IT baantjes

Een studie aan de PABO werd afgebroken In die tijd kreeg als je Windows kon spellen al een baan in de IT. Ik ging aan de slag bij Escom in Nieuw Vennep. Kamer gevonden in Hillegom en daar een jaartje gewoond. Escom ging falliet, Klaas ging opzoek naar iets anders. Ondertussen begonnen aan het MCSE traject en zo kennisgemaakt met WindowsNT en wat ervaring met systeembeheer. Via het uitzendbureau uiteindelijk terecht gekomen bij het NLR. Het internet stond nog in de kinderschoenen. In het Windows 3.11 tijdperk als eens via Trumpet Winsock en via een telefoonnummer van de VPRO op internet rondgekeken. Dat werd met de komst van Windows’95 wat gemakkelijker. Het NLR was aangesloten bij Surfnet en had een voor die tijd ontiegelijke dikke internet verbinding. Op je werk downloaden en met je zipdrive mee naar huis nemen. De providers schoten ondertussen als paddestoelen uit de lucht. In Flevoland kwam het project Flevonet van de grond: gebruikersnaam barends02. Alleen in de daluren mocht ik gebruik maken van internet. Huize Barends was op zondagmiddag onbereikbaar.

LAN party

Op internet kon je ook flink ondeugend zijn. Ik vrees dat sommige handelingen nog niet verjaard zijn en ik dus nog niet met jullie kan delen. Niet dat ik nou een geweldige hacker was of zo, maar dat had je in de begin jaren ook niet nodig om ‘kattekwaad’ uit te hale. Het leverde mij een ban op. De ‘pranks’ waren ook legendarisch. We brachten op 1 april een Lara Croft nude patch uit en een jaar later de 3dfx emulator. Achteloos werd in de readme.txt een emailadres gezet.

3Dfx Emulator

Ondertussen werd Windows’95 opgevolgd door Windows’98 en later WindowsME. Soms draaide ik WindowsNT 4.0, maar ondertussen was er ook kennis gemaakt met Unix en dus ook Linux. Slackware bleek een lastige distributie, maar met RedHat kon ik aardig uit de voeten. Howto’s doorpluizen om te leren hoe je zelf een webserver op kon zetten. Hele stapels O’Reilly boeken gekocht. Vi was de editor of choice en op een Linux dag nog eens oog in oog gestaan met open source grootheden als Richard Stallman en Eric Raymond en nog veel meer.

Opurk.nl

Voor onze vereniging op flevonet al eens een pagina in het leven geroepen om hapkido te promoten. Beetje freubelen met HTML ging me redelijk goed af. WYSIWYG editors waren uit den boze, kale HTML kloppen was stoer. Na een avondje brainstormen met Riekelt, de Magneet, Brands kwamen we op het lumineuze idee om de domeinnaam opurk.nl te reserveren. De bedoeling was dat Urker middenstand dan een gebruik maakt van een subdomein, zodat je bijvoorbeeld: slager.opurk.nl kon krijgen om zo je slagerij te promoten. We hadden een klant in Swifterbant die zijn tractorenbedrijf wel op internet wilde zetten, dus die betaalde de rekening. Het domein hapkido.nl ook meteen maar geregistreerd. Op de website opurk.nl werd nieuw geplaatst en we hadden een forum en een chatbox. Het idee van die subdomeinen kwam nooit echt van de grond, maar Urk had al social media voordat de rest van de wereld wist wat het was. De IT nerds van Urk zaten op IRC in het kanaal #urk en hielden contact via irc.rsh.nl. Thuis, ik woonde inmiddels op de Fitis, had de 28K8 modem plaats gemaakt voor een ISDN verbinding, later kwam daar ADSL voor in de plek. Eindelijk onbeperkt internetten. #urk zit tegenwoordig op Telegram.

Na een tijdje kwam Het Urkerland om de hoek kijken. Die wilden ook wel iets met internet en konden opurk.nl wel voorzien van content. GBU Internetservices werd opgericht.

LAN parties

Hans in ‘actie’

In de avonduren werd er nog steeds volop gegamed. Quake was inmiddels vervangen door Quake II en later Quake III.L. Met bevriende computerliefhebbers werden sinds 1997 LAN parties georganiseerd. Eerst met elkaar bij RSH in de showroom. Later dienden ook de oude visafslag, ’t Jeugd en diverse andere plekken als lokatie voor onze LAN parties. Sjouwen met je grote grijze bak en 17” iiyama monitor. Andries Keuter was onverslaanbaar, Leen Smit soms onuitstaanbaar, Petertjen Gnodde onnavolgbaar en Marco Snoek stopte net iets te veel tijd in het programmeren van mods. Douwe Gnodde zorgde voor de nodig humor en had ooit een enorme verzameling midi files (misschien nog wel) en nog wel meer. Een nieuwe generatie van nerds diende zich aan en ging ons voorbij: Duwial, Ben en Gerrit schaar ik hier onder. In Andre bleek een echte internet entrepneur te schuilen.

Memes uit 1999 of zo

Als je een LAN party organiseerde was je eerst twee uur bezig om iedereens PC op het netwerk aangesloten te krijgen. Daarna werd er twee uur lang allerlei warez rondgepompt en uiteindelijk werd er ook gespeeld tot in de vroege uurtjes van de volgende morgen. Gamen was voor nachtdieren. Albert Kramer werkte bij KPN en zorgde later voor netwerk apparatuur waardoor het allemaal wat sneller werd. Er was altijd wel iemand die geen netwerkkabel had. Zo hebben we Hans Mars ooit eens een hele nacht tegen bots laten spelen in de waan dat hij tegen ons speelde. De Bolder deed goede zaken met het leveren van pizza’s. Na Quake III haakte ik qua spelen wel af. CounterStrike en alles wat er na kwam kon me niet bekoren. Spellen spelen met een console al helemaal niet.

Minder gamen, meer bezig met programmeren. HTML alleen was allang niet meer voldoende, je moest nu iets met PHP en MySQL doen en natuurlijk ook css en javascript (over flash wil ik het liever niet hebben). De combinatie van Windows PC voor de desktop en een Linux bak als server werd vervangen door een MacBook en later een Power Mac G4. In die tijd veel geleerd, maar we hadden Heidi Willems hard nodig om de boel georganiseerd te krijgen en te houden.

Korea

Tijdens een trainingsreis naar Korea in 2002 kwam ik op het idee dat ik eigenlijk daar wel een jaartje zou willen blijven trainen. In december 2003 vertrok ik dan ook naar Korea. GBU nam een nieuwe programmeur aan. Ik bleef twee jaar in Korea in plaats van één jaar. In Korea wel nog een forum opgezet: hapkidoforum.com. Vaste groep internationale gebruikers waar ik veel connecties aan over heb gehouden. De komst van social media bleek later de doodsteek van de internet fora.

Wel bleek in Korea dat ik gewoon behoefte had aan een computer die ‘het gewoon deed’ in plaats van fröbel projecten. Macs namen een steeds grotere rol in. In 2005 en 2006 nog een tweetal instructie DVD’s gepubliceerd met meester Ko Baek-yong.

Het vervolg

Na terugkeer uit Korea een baan nodig. Nog een tijdje bij Webmind (de vroegere concurrent van GBU) gewerkt, maar had weinig zin meer in programmeren en websites bouwen. Twee jaar vakantie blijkt dan toch wat lang. Gesolliciteerd en bij USG People terecht gekomen in Almere. Wel met computers werken, steeds weer een ander bedrijf dat was overgenomen aansluiten op het USG systeem, maar niet meer het gevoel hebben dat je voor de computer werkt. Nu alweer ruim twee jaar naar volle tevredenheid aan het werk op Viaa om daar de systemen aan te laten sluiten op de processen of andersom.

Computers maakten plaats voor ipads. Toen de ipad werd geïntroduceerd deze nog speciaal geimporteerd uit Amerika. Ik denk dat ik de eerste Urker met een ipad was, nichtje Marcella groeide op met die ipad. Ipads werden weer vervangen door nieuwere ipads en er kwam ook ooit een iMac, en heb ook nog een MacBook Pro gehad en later een MacBook Mini. Nu draai ik thuis een Mac Mini M1, maar er zijn weken dat ik er geen gebruik van hoef te maken. Alles kan gewoon met telefoon of ipad. Websites die ik nog in eigen beheer heb of die ik voor Alex Mars beheer, draaien op WordPress. Geen gepiel meer met HTML, PHP of javascript, maar gewoon out-of-the-box software gebruiken. Dankzij Yootheme was het bouwen van een website nooit eerder zo gemakkelijk. Wat me vooral opvalt is dat ik tegenwoordig echt totaal geen illegale software meer gebruik. De laatste keer dat ik een film illegaal gedownload heb, ligt ook alweer een paar jaar achter me. Muziek wordt besluisterd via Spotify.

Het werken met computers gaat me vlot af. Maak me programma’s meestal snel eigen en doorzie processen redelijk snel. Toch ben ik meer een generalist dan een specialist. Genoeg basiskennis om mee te praten, niet voldoende geïnteresseerd om echt heel diep te willen gaan.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer lezen