Skip to main content

Klaas de Ridder

Wat veel mensen misschien niet weten, is dat Klaas Barends een officiële ridder is in de Orde van Oranje-Nassau. Hoe dat nou zo gekomen is? Nou dat komt…

Klaas Barends - RIdder

Zonder verder specifiek namen te noemen zaten op een zekere gezellige avond een aantal hapkido broeders bij elkaar. Vele gespreksonderwerpen passeerden de revue zoals wilde plannen voor vakanties, demonstraties en hapkido evenementen. Zo kwam ook terloops ter sprake dat Klaas Barends als “senior trainer overste” van onze club toch wel heel veel tijd stop in de sport hapkido.

Zonder dat hij daar direct wat voor terug krijgt. Er gaan weken voorbij dat hij 7 dagen in de week hapkido geeft of bezig is voor hapkido. Wij vermoeden zelfs dat hij droomt in flow, harmonie en cirkels, maar dat terzijde.

Omdat wij dit vele werk ontzettend waarderen wilden we dit toch op een unieke manier kenbaar maken aan hem. Maar we zaten nog te denken op wat voor manier. Totdat we het lumineuze idee kregen om Klaas voor te dragen voor een lintje. Een kleine werkgroep van 3 musketiers werd in leven geroepen om dit idee verder uit te werken.

Na een aantal gesprekken op het gemeentehuis met lekkere koffie, en wat avondjes typen en bellen was het eindelijk zo ver. Een dossier was opgebouwd en bevatte onder meer aanbevelingsbrieven vanuit heel Nederland, tot uit Korea aan toe.

Lang verhaal kort…

De burgermeester van Urk vond niet dat dit een onderscheiding verdiende tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Nee, daar was te veel werk voor verricht. De burgermeester van Urk besloot om een aanbeveling te doen voor een onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau! Een graad hoger als wij gedacht en gehoopt hadden!

Nu komt het leuke gedeelte van het verhaal.

Dit moest natuurlijk allemaal in het diepste geheim gebeuren. En Klaas mocht nergens wat vanaf weten natuurlijk. Hij had wel een brief gehad van de gemeente dat er een lintjes regen was, en dat hij daar aanwezig moest zijn. Maar die brief was door zijn familie achtergehouden, omdat ze gehoord hadden dat Klaas nergens van mocht weten.

Daar zaten op 26 april 2023 alle familieleden en naaste hapkido broeders en zusters bij elkaar. Te wachten op Klaas, zodat de uitreiking van start kon gaan.

Klaas had die ochtend werkzaamheden elders, maar dat was achter zijn rug om al geregeld dat dit niet door zou gaan.

En het wachten duurde maar, en duurde maar. Maar geen Klaas… Toch maar eens even bellen met een minuut op de klok voor de ceremonie, want waar bleef Klaas nou!?

Bleek dat thuis zijn moeder de brief met de uitnodiging had weg gepakt omdat het een verrassing moest zijn, en dat Klaas die ook nooit had gezien. Maar daardoor wist hij überhaupt niet dat er een lintjesregen was waar hij bij aanwezig moest zijn. Familie dacht dus dat de mensen van hapkido Klaas naar Irene zouden lokken en andersom.

Last minute werd hij nog telefonisch geïnformeerd. En 5 minuten later kwam Klaas met een verhoogde hartslag en het zweet op het voorhoofd van het rennen bij de uitreiking.

Toen hij daar aan kwam wist hij natuurlijk wel hoe laat het was, en overmand door emotie heeft hij een dik verdiende onderscheiding ontvangen voor het vele vrijwilligerswerk wat niet ongezien is gebleven door veel mensen!

Wist je dat daarom Klaas Barends als enigste hapkido’er in de wereld een ‘instructor-shirt’ heeft met daarop het lintje van de onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau?


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer lezen