Skip to main content

Stripboeken en media

Klaas is altijd een fervent lezer van stripboeken geweest, maar van verzamelen kwam het nooit. Het werd wel geprobeerd, maar als je dan voor een paar jaar naar Zuid-Korea vertrekt dan worden die oude stripboeken (en gewone boeken en een hele riedel CD’s) op een rommelmarkt of Marktplaats verpatst.

asterix in verschillende talen
Asterix in verschillende talen

Een paar jaar geleden moest dan toch die verzameling Asterix albums maar weer een compleet gemaakt worden. Dus op Marktplaats werd geboden op complete collecties. Dat schoot lekker op. Tijdens het verblijf in Korea kwam toevallig ook daar Asterix op de markt, dat hielp lekker bij het leren van de taal. Als je dan naast Nederlandse ook Koreaanse albums in je collectie hebt, dan koop je natuurlijk in Finland ook een Asterix wanneer je die toevallig in de supermarkt ziet liggen … en dan … is het hek van de dam. Waar je ook komt, je moet en zal een Asterix in de lokale tong vinden. Ben je dan op bezoek in Spanje, dan ook nog liefst een album waarin Asterix een bezoek brengt aan Spanje (omdat je geen woord Spaans kunt, koop je een Catalaanse uitgave van het album). En gelukkig zijn er altijd vrienden die het niet erg vinden om tijdens hun vakantie een bezoek te brengen aan een boekenwinkel om de collectie uit te breiden.

Niet alleen albums in de standaard taal zijn interessant, ook albums geschreven in verschillende dialecten (Keuls, Twents) en mindere bekende talen (Gaelic bijvoorbeeld) vinden hun weg naar de boekenplank van Klaas. Nou ontbreekt er nog een uitgave in het mooiste dialect … Urkers. Ondertussen is er contact gelegd met de uitgever en wordt er gestaag gewerkt aan een Asterix album in deze schitterende taal.

Overige strips

Dat Asterix op nummer één staat mag duidelijk zijn, maar er is natuurlijk ook ruimte voor andere strips. De verzameling begint zich ondertussen lekker uit te breiden: een paar honderd Suske en Wiske albums konden zo van Marktplaats worden gehaald net als een vrijwel complete collectie Blauwbloezen. Wist je trouwens dat er van Suske en Wiske ook hele leuke hommage albums worden uitgegeven en dat de serie Amoras die geïnspireerd is op Suske en Wiske maar het verhaal op een volwassen wijze verteld zeer de moeite waard is.

Mocht je nou op vakantie een Asterix album tegenkomen, denk dat in Klaas. Een tikkie wordt met liefde betaald.

Gewone boeken

Als je denkt dat Klaas alleen maar strips leest, dan heb je het mis. Nostalgie aan die kant is echter ver te zoeken, vrijwel alle boeken worden digitaal aangeschaft. Zo’n iPad is ook veel gemakkelijk mee te nemen op reis dan een paar kilo aan paperbacks. Boeken die graag gelezen worden, moeten vooral in het non-fictie genre worden gezocht. Luisterboeken bevallen me niet zo. Heb dit een tijdje geprobeerd toen ik dagelijks van Urk naar Almere pendelde, maar dat beviel niet zo. Tegenwoordig zijn het vooral podcasts die beluisterd worden van en naar het werk.

Streamen

De CD’s kwamen nooit meer terug. Klaas bezit momenteel letterlijk nul CD’s. Lange tijd stond alle muziek in een enorme MP3 verzameling in de iTunes bibliotheek, maar ook die staat nu stof te happen in een map ergens op zijn NAS. Het gemak van Spotify is dermate groot, daar kan een persoonlijk gecureerde MP3 playlist maar moeilijk tegenop. (en illegaal downloaden is ook niet meer van deze tijd, toch?).

Mijn Disney+ abo is er vooral voor Rosalie en Senaya, maar ook handig om StarWars te blijven volgen. Verder wordt er dankbaar gebruik gemaakt van de Netflix en Prime abonnementen van anderen om zo nu en dan een filmpje of serie te volgen. Denk dat de meeste uren toch in Youtube gaan zitten.


Nog meer lezen